شاخص کلیدی عملکرد (KPI) یا به طور خلاصه KPI، معیاری است که به کمک آن عملکرد یک سازمان یا کسب و کار در راستای دستیابی به اهداف خاص اندازهگیری میشود. به عبارت دیگر، KPI ابزاری است که به شما کمک میکند تا عملکرد سازمان، تیم، پروژه یا فرایند خاصی را به دقت بررسی کنید و بفهمید که آیا در مسیر درستی قرار دارید یا نیاز به تغییرات استراتژیک دارید. این شاخصها میتوانند برای تمام بخشهای یک سازمان از جمله بازاریابی، فروش، منابع انسانی، خدمات مشتری، و حتی امور مالی تعریف شوند.
منظور از شاخص کلیدی عملکرد (Kpi) چیست؟
شما ممکن است به طور مداوم روی بهینهسازی سایت خود کار کنید، اما آیا میدانید که کدام شاخصهای کلیدی عملکرد (KPI) سئو را باید دنبال کنید؟
برای سایتهای کوچک، پیگیری چند KPI مانند تعداد صفحات ایندکس شده، نمایشها و ترافیک ارگانیک معمولاً کافی است. با این حال، سایتهای بزرگ تجارت الکترونیک با هزاران صفحه نیاز به رویکرد جامعتری در مورد KPI های سئو دارند.
در این مقاله، من شما را با انواع مختلف KPI های سئو آشنا میکنم، توضیح میدهم که چرا این شاخصها مهم هستند و نحوه پیگیری پیشرفت سئو را نشان میدهم.
KPI های سئو چیستند؟
هیچ کمپین سئویی بدون KPI های واضح و تعریفشده کامل نیست. آنها بخشی حیاتی از برنامه شما هستند زیرا شما باید بتوانید استراتژیهای بازاریابی که استفاده میکنید را پیگیری، اندازهگیری و ارزیابی کنید.
معیارهای فردی میتوانند با هم تجزیه و تحلیل شوند تا تصویر کاملتری از عملکرد سئوی شما ایجاد کنند. شما میخواهید مطمئن شوید که تاکتیکهای شما کارآمد و مؤثر هستند.
مهم است که KPI های سئو را در ابتدای کمپین خود تعیین کنید تا بتوانید نتایج خود را در طول زمان به درستی ارزیابی کنید. پیگیری این معیارها، مانند ترافیک ارگانیک، رتبهبندی کلمات کلیدی و تبدیلها به شما بینشی میدهد که آیا در مسیر درست هستید یا خیر، تا بتوانید کمپین خود را بر اساس آن تنظیم کنید.
چرا KPI های سئو مهم هستند؟
زمانی که سئو سایت را یاد میگیرید، به سرعت متوجه خواهید شد که اگر KPI های سئو را تنظیم، پیگیری و تجزیه و تحلیل نکنید، نمیتوانید متوجه شوید که تلاشهای شما موفق بودهاند یا نه. در نهایت، شما نمیدانید که چگونه رشد سایت خود را مقیاسبندی کنید مگر اینکه درک کنید کدام قسمتهای سایت شما باید بهینهسازی شوند.
علاوه بر این، اگر ذینفعان و شرکای تجاری شما کنجکاو باشند که تأثیر تجاری کار شما چه بوده است، میتوانید پیشرفت سئو را ماه به ماه نشان دهید تا ثابت کنید که شما کار بزرگی انجام دادهاید و هنوز هم در حال انجام آن هستید.
شما باید فهرستی از KPI ها را داشته باشید که به طور مداوم آنها را پیگیری کنید تا عملکرد سایت خود را تجزیه و تحلیل کنید. بیایید نگاهی به نحوه انتخاب KPI های سئو که باید پیگیری کنید بیاندازیم.
چگونه باید انتخاب کنید که چه چیزی را پیگیری کنید؟
KPIs سئو که برای شما بهترین کارایی را دارند، به شدت به وضعیت فعلی سایت شما و اهداف کسبوکار شما بستگی دارند.
فرض کنید میخواهید رتبهبندی صفحات محصولات را برای افزایش فروش بهبود بخشید. در این صورت، پیگیری نمایشها، رتبهبندیهای کلمات کلیدی، نرخ کلیک (CTR)، ترافیک ارگانیک و فروش منطقی خواهد بود. همچنین باید مطمئن شوید که از بهترین ابزار تحقیق کلمات کلیدی برای نیازهای خود استفاده میکنید.
در سناریوی دیگر، فرض کنید که سرعت بارگذاری صفحه آهسته باعث شده که نرخ ترک سبد خرید بالا برود. در این صورت، باید روی سئوی فنی کار کنید. برخی از KPIs که به شما در حل این مشکل و بهبود عملکرد سایت کمک میکنند عبارتند از:
- زمان بارگذاری صفحه
- معیارهای Core Web Vitals (که در ادامه به طور کامل توضیح میدهم)
- نرخ پرش
- تعداد فروش قبل و بعد از رفع مشکلات
- مدت زمان متوسط جلسه
اگر در حال تعیین KPIs سئو برای یک گزارش سئو یا راهاندازی محصول جدید هستید، مراحل زیر به شما کمک میکنند تا مناسبترین موارد را انتخاب کنید:
- منطقه تمرکز را انتخاب کنید. شما نمیتوانید همه مشکلات را یکجا حل کنید. همانطور که در دورههای آموزشی اصول سئو خواهید آموخت، توصیه میکنم روی یک نقطه بحرانی در هر زمان تمرکز کنید.
- KPI سئو را با اهداف کسبوکار هماهنگ کنید. مطمئن شوید که معیارهای انتخاب شده به بهبود عملکرد کسبوکار کمک میکنند. به عنوان مثال، برای افزایش فروش یا ایجاد سرنخهای بیشتر.
- در هر زمان بیشتر از 3 تا 5 KPI انتخاب نکنید. کیفیت در اینجا بر کمیت ارجحیت دارد. بهتر است KPI کمتری انتخاب کنید و مطمئن شوید که میتوانید به آنها برسید.
- از ابزارهای سئو برای پیگیری عملکرد سایت استفاده کنید. پیشنهاد میکنم از ابزارهای سئو مانند Semrush Site Audit برای نظارت بر نتایج سئو استفاده کنید.
- بهطور منظم بررسی و تحلیل کنید. سئو پویا است، بنابراین بهطور منظم KPIs خود را بررسی کرده و بر اساس تغییرات در کسبوکار، روندهای صنعت و بهروزرسانیهای الگوریتم تنظیم کنید.
چگونه پیشرفت سئو را پیگیری کنیم؟
در نهایت، پیشرفت سئو نشاندهنده این است که سایت شما چطور توانسته ترافیک ارگانیک را از طریق رتبهبندی در موتورهای جستجو جذب کند.
آمادهاید که نگاهی به مهمترین KPIها بیاندازید که به شما کمک میکنند پیشرفت سئو را پیگیری و ارزیابی کنید؟
در اینجا 16 معیار آورده شده است که به شما این امکان را میدهند که بهدقت نتایج کمپین خود را نظارت کنید:
- ترافیک ارگانیک
- رتبهبندی کلمات کلیدی
- نرخ کلیک ارگانیک (CTR)
- اعتبار دامنه
- دید جستجو
- سئو در صفحه (On-Page SEO)
- بکلینکهای جدید
- تعداد صفحات ایندکسشده
- معیارهای Core Web Vitals
- سرنخهای جدید
- نرخ تبدیل (CR)
- ترافیک برند شده
- تعامل کاربران
- ارزش عمر مشتری (CLV)
- هزینه به ازای جذب (CPA)
- بازگشت سرمایه سئو (ROI)
KPIهای ضروری سئو
فارغ از هدف نهایی شما. اندازهگیری این معیارهای کلیدی به شما کمک میکند تا عملکرد وبسایت خود را درک کرده و ببینید چه کارهایی میتوانید انجام دهید تا رتبهبندیهای بهتری در موتورهای جستجو بدست آورید.
1.ترافیک ارگانیک
اگر میخواهید بدانید که آیا وبسایت شما بهطور ارگانیک رشد میکند و تازه به سئو وارد شدهاید، با ترافیک ارگانیک شروع کنید.
بگذارید توضیح دهم که این چیست و چگونه میتوانید آن را بهراحتی اندازهگیری کنید.
تعریف
ترافیک ارگانیک، تمام ترافیک بدون پرداخت است که از موتورهای جستجو مختلف به وبسایت شما میآید.
چرا پیگیری کنیم؟
هرچه ترافیک ارگانیک بیشتری دریافت کنید، دید وبسایت شما در نتایج جستجوی ارگانیک بهتر خواهد بود و مخاطبان هدف بیشتری جذب خواهید کرد.
با این حال، ترافیک ارگانیک همیشه بهمعنی فرصتهای فوری درآمدزایی نیست (مگر اینکه سایت خود را با تبلیغات نمایشی درآمدزایی کنید).
چگونه پیگیری کنیم؟
اگر مالکیت سایت خود را در Google Search Console تأیید کردهاید، گزارش نتایج جستجو دقیقترین ارقام ترافیک ارگانیک شما را در طول زمان نشان خواهد داد.
بهطور جایگزین، میتوانید عملکرد سئو وبسایت خود را با استفاده از گزارش Semrush Organic Research پیگیری کنید.
شما میتوانید مشاهده کنید که چگونه ترافیک ارگانیک وبسایت شما در طول زمان تغییر میکند، بهترین صفحات عملکرد، کلمات کلیدی با بالاترین تولید ترافیک و تغییرات موقعیت اخیر را ببینید.
این ابزار عالی برای سنجش عملکرد سئو است تا هم وضعیت کنونی وبسایت خود و هم رقبای خود را درک کنید.
2.رتبهبندی کلمات کلیدی
رتبهبندی کلمات کلیدی بهعنوان یک KPI مستقل در سئو عمل میکند و بینشی از کلمات کلیدیای که ترافیک ارگانیک به وبسایت شما میآورند ارائه میدهد. این بینشها اغلب در مطالعات موردی سئو ذکر میشوند و میتوانند به شما کمک کنند تا بفهمید چه محتوایی عملکرد خوبی دارد و برای صفحات کاهشی چه اقداماتی باید انجام دهید.
این چیست؟
رتبهبندی کلمات کلیدی موقعیت یک وبسایت در نتایج جستجوی ارگانیک برای یک کلمه کلیدی خاص است.
چرا باید آن را دنبال کنیم؟
رتبههای بالاتر برای کلمات کلیدی هدف به معنای کلیکهای بیشتر، افزایش ترافیک ارگانیک، و بهطور بالقوه فروش بیشتر است.
وبسایتهای کوچک میتوانند به راحتی همه کلمات کلیدیای که برای آنها رتبه دارند را دنبال کنند. اما وبسایتهای بزرگ که برای هزاران کلمه کلیدی رتبه دارند چه باید بکنند؟
در این حالت، پیشنهاد میکنم کلمات کلیدی با پتانسیل تجاری و رتبهبندی کلمات کلیدی در صفحات اول و دوم نتایج موتور جستجو (SERPs) را نظارت کنید. چرا صفحه دوم؟ زیرا میتوانید در صورت از دست دادن رتبه کلمات کلیدی اقدامات سریعی انجام دهید و همچنین استراتژیهایی برای رساندن آنها به صفحه اول تدوین کنید.
چگونه آن را پیگیری کنیم؟
گزارش Semrush Organic Research تمام کلمات کلیدیای که وبسایت شما برای آنها رتبه دارد و رتبهبندی آنها را نشان میدهد. علاوه بر این، میتوانید هدف جستجوی هر کلمه کلیدی و اینکه آیا نتیجه جستجوی شما شامل یک قطعه برجسته است یا خیر را نیز مشاهده کنید.
شما همچنین میتوانید از ابزار Semrush برای ردیابی مداوم موقعیتهای رتبهبندی کلمات کلیدی استفاده کنید و معیارهای فعلی را با دادههای تاریخی مقایسه کنید. این اطلاعات مفید دیدگاه واضحتری درباره پیشرفت یا افت عملکرد وبسایت شما در طول زمان ارائه میدهد.
۳. نرخ کلیک ارگانیک (CTR)
اگرچه نرخ کلیک (CTR) یک عامل مستقیم در رتبهبندی نیست، اما تأثیر مهمی بر عملکرد وبسایت در نتایج جستجوی ارگانیک دارد.
در یک صفحه نتایج جستجو (SERP)، ده وبسایت برای جلب توجه کاربران رقابت میکنند، اما کاربران تنها روی یکی از نتایج کلیک میکنند. هرچه بیشتر روی یک نتیجه جستجو کلیک شود، گوگل بیشتر متقاعد میشود که این صفحه وب با هدف جستجوی کاربران همخوانی دارد. این یکی از دلایلی است که ویژگیهای SERP اهمیت دارد.
کلیکهای بیشتر یعنی CTR بالاتر، به همین دلیل است که نرخ کلیک ارگانیک یکی از شاخصهای کلیدی ضروری در SEO محسوب میشود.
نرخ کلیک ارگانیک چیست؟
نرخ کلیک ارگانیک معیاری است که نشان میدهد چه درصدی از کاربران پس از مشاهده صفحه وب شما در SERP روی آن کلیک میکنند. هرچه رتبه شما بالاتر باشد، ترافیک بیشتری به وبسایت شما هدایت میشود.
چرا باید CTR را ردیابی کنید؟
همانطور که پیشتر ذکر شد، نرخ کلیک ارگانیک میتواند به طور غیرمستقیم بر رتبهبندی وبسایت تأثیر بگذارد، زیرا گوگل رفتار کاربران آنلاین را در نظر میگیرد.
CTR ارگانیک همچنین کمک میکند بفهمید آیا متادیتا (مانند عنوان و توضیحات متا) جذاب و مرتبط با جستجوی کاربر است یا خیر.
توصیه میکنم هنگام نوشتن متا عنوان و توضیحات، نرخ کلیک ارگانیک را در نظر بگیرید. از خود بپرسید:
«اگر این نتیجه جستجو را میدیدم، روی آن کلیک میکردم؟»
اگر پاسخ منفی است، بهتر است متادیتا را بازنویسی کنید.
چگونه نرخ کلیک ارگانیک را ردیابی کنیم؟
میتوانید نرخ کلیک ارگانیک صفحات وب خود را تحلیل کرده و عملکرد تاریخی آنها را در ابزار Google Search Console مشاهده کنید.
۴. اعتبار دامنه (Domain Authority)
اعتبار دامنه معیاری است که صاحبان وبسایتها از آن برای درک قدرت نمایه SEO وبسایت خود استفاده میکنند. با این حال، گوگل اعلام کرده که اعتبار دامنه یک عامل مستقیم در رتبهبندی نیست.
اعتبار دامنه چیست؟
اعتبار دامنه نشاندهنده میزان قدرت یک دامنه مشخص است. این امتیاز معمولاً در مقیاس ۱۰۰ امتیازی نمایش داده میشود.
این معیار توسط ابزارهای مختلف SEO مانند Semrush یا Ahrefs برای ارائه نمای کلی سریع از قدرت یک دامنه استفاده میشود.
بهعنوان مثال، Semrush از امتیاز اعتبار (Authority Score) استفاده میکند که بر اساس پروفایل بکلینک وبسایت، ترافیک جستجوی ارگانیک، سیگنالهای اسپم و عوامل مهم دیگر محاسبه میشود.
اگر Semrush را با Ahrefs مقایسه کنید، خواهید دید که Ahrefs نیز رتبه دامنه (Domain Rating یا DR) را محاسبه میکند، اما فقط تعداد و کیفیت بکلینکها را در نظر میگیرد.
چرا باید اعتبار دامنه را ردیابی کنید؟
توصیه میکنم اعتبار دامنه را تحلیل کنید، بهخصوص اگر نیاز به گزارشگیری از پیشرفت SEO دارید.
اگر رتبه دامنه شما افزایش یابد، عملکرد ارگانیک کلی وبسایت شما بهبود پیدا میکند. اما اگر متوجه کاهش چشمگیر امتیاز اعتبار دامنه شدید، بهتر است مسئله را بررسی کنید. ممکن است موارد زیر رخ داده باشد:
حذف بسیاری از بکلینکهای باکیفیت
تأثیر منفی یک بهروزرسانی الگوریتم بر وبسایت
برای اطلاع از آپدیت جدید گوگل روی لینک کلیک کنید تا از به روزرسانیهای اخیر آگاه شوید.
چگونه اعتبار دامنه را ردیابی کنیم؟
میتوانید از ویژگی Domain Overview در ابزار Semrush برای بررسی وضعیت فعلی وبسایت خود و مشاهده امتیاز اعتبار آن استفاده کنید.
۵. قابلیت دیدهشدن در جستجو (Search Visibility)
قابلیت دیدهشدن در جستجو یکی از معیارهای مهم برای ردیابی است، زیرا مستقیماً تأثیر کارهای SEO شما را بر ترافیک ارگانیک نشان میدهد.
قابلیت دیدهشدن در جستجو چیست؟
قابلیت دیدهشدن در جستجو به میزان آسانی و تکرار یافتن محتوای وبسایت شما توسط کاربران هنگام جستجوی موضوعات مختلف در موتورهای جستجو اشاره دارد.
این معیار به صورت درصدی از ۰ تا ۱۰۰% نمایش داده میشود:
۰%: وبسایت شما برای هیچ کلمه کلیدی در گوگل رتبه ندارد. ۱۰۰%: وبسایت شما برای تمام کلمات کلیدی هدف در صدر نتایج قرار دارد.
رسیدن به ۱۰۰% قابلیت دیدهشدن در جستجو حتی برای وبسایتهای معتبر نیز غیرواقعی است. با این حال، دستیابی به ۳۰-۴۰% قابلیت دیدهشدن میتواند یک KPI مناسب برای یک وبسایت در حال رشد باشد.
چرا باید قابلیت دیدهشدن در جستجو را ردیابی کنید؟
منطق مشابهی در اینجا اعمال میشود: با افزایش قابلیت دیدهشدن در جستجو، به مخاطبان هدف بیشتری دسترسی پیدا میکنید و فروش بیشتری خواهید داشت.
چگونه قابلیت دیدهشدن در جستجو را ردیابی کنیم؟
حساب Google Search Console شما یک نمای کلی از قابلیت دیدهشدن در جستجو ارائه میدهد. این ابزار نشان میدهد که تعداد نمایشها (Impressions) و کلیکها چگونه در طول زمان تغییر میکنند.
با این حال، Google Search Console درصد دقیق قابلیت دیدهشدن را نمایش نمیدهد.
شما همچنین میتوانید از افزونه Search Analytics برای Google Spreadsheets استفاده کنید تا بهسرعت گزارشهای عملکرد ایجاد کنید، بدون نیاز به استخراج دادهها از Google Search Console.
با یک کلیک، میتوانید یک گزارش جامع از عملکرد کل وبسایت خود دریافت کنید.
همچنین میتوانید از ابزار Position Tracking در Semrush استفاده کنید تا ببینید چطور قابلیت دیده شدن سایت شما روزانه بر اساس کلمات کلیدی هدف تغییر میکند. علاوه بر این، میتوانید قابلیت دیده شدن وبسایت خود را با رقبا مقایسه کنید.
6. سئو داخلی (On-Page SEO)
سئو داخلی شامل جنبههای متعددی است که برای رتبهبندی موفق ضروری هستند، و در زیر به مهمترین معیارهایی که باید بررسی شوند اشاره شده است.
سئو داخلی چیست؟
وقتی درباره معیارهای سئو داخلی صحبت میکنم، به این موارد اشاره دارم:
طول متا تایتل و توضیحات (Meta Title و Meta Description)
استفاده از عناوین H1، H2، H3 و H4 در صفحات
استفاده از کلمات کلیدی اصلی و کلمات کلیدی معنایی مرتبط
امتیاز خوانایی محتوا (Readability Score)
استفاده از دادههای ساختاریافته (Structured Data Markups)
البته معیارهای سئوی بیشتری وجود دارد، اما پیشنهاد میکنم روی موارد بالا تمرکز کنید.
چرا باید سئو داخلی را بررسی کنیم؟
این معیارها تأثیر مستقیم روی رتبهبندی و تجربه کاربری صفحات دارند.
اگر صفحات خود را با کلمات کلیدی هدف بهینه نکنید، گوگل متوجه نمیشود که محتوای صفحه شما درباره چیست و در نتیجه آن را در نتایج جستجوی ارگانیک نمایش نمیدهد.
اگر خوانایی محتوا و تجربه کاربری کلی صفحه ضعیف باشد، کاربران مدت زیادی در صفحه نمیمانند و به سراغ رقبا میروند. گوگل کاهش ترافیک را متوجه میشود و بهمرور صفحه شما را در نتایج جستجو به رتبه پایینتری منتقل میکند.
به همین دلیل توصیه میکنم عملکرد سئو داخلی خود را پیگیری کنید. خوشبختانه انجام این کار بسیار آسان است.
چگونه سئو داخلی را پیگیری کنیم؟
میتوانید عملکرد سئو داخلی سایت خود را با استفاده از ابزار Site Audit در Semrush پیگیری کنید. این ابزار بهطور مداوم عملکرد وبسایت شما را تحلیل میکند و مشکلاتی را که نیاز به رفع دارند شناسایی میکند (از جمله خطاهای 4xx که ممکن است از دید شما پنهان مانده باشد).
میتوانید مشکلات را بر اساس نوع آنها فیلتر کنید. بهعنوان مثال، در تصویر زیر تمام مشکلات مربوط به متا تگها در سئو داخلی انتخاب شدهاند.
اگر نمیدانید از کجا شروع کنید، Semrush یک گزارش اختصاصی On-Page SEO Checker ارائه میدهد که شامل ایدههای متعددی برای بهینهسازی و افزایش قابلیت دیده شدن وبسایت شما در جستجو است.
7. بکلینکهای جدید
بکلینکهای مرتبط همواره یکی از عوامل مهم رتبهبندی گوگل بودهاند، بنابراین توجه به پروفایل بکلینک وبسایت شما بسیار ارزشمند است.
بکلینک چیست؟
روشهایی مانند ارتباطگیری (Outreach)، پست مهمان (Guest Posting) و تبادل بکلینک (Backlink Exchange) از نمونههای ثابتشده برای لینکسازی هستند.
چرا باید آن را ردیابی کنیم؟
اگر بهصورت فعال روی لینکسازی کار میکنید، ارزش دارد که پیشرفت ارتباطگیری و تعداد بکلینکهای جدید ساختهشده را پایش کنید. همچنین توصیه میکنم بررسی کنید که آیا بکلینکهای قبلی حذف شدهاند یا خیر، زیرا برخی صاحبان وبسایت گاهی این کار را انجام میدهند. برای اطلاع از چگونگی گرفتن بک لینک رایگان میتوانید مقالهای که قبلتر نوشتهایم را مطالعه کنید.
چگونه آن را ردیابی کنیم؟
پیشنهاد میکنم بکلینکها را به روش زیر تحلیل و ردیابی کنید:
- پیگیری بکلینکهای باکیفیت موجود که قبلاً ساختهاید.
- بهطور منظم ممیزی بکلینک انجام دهید تا وضعیت فعلی پروفایل بکلینک وبسایت خود را درک کنید.
- تحلیل بکلینک انجام دهید تا بفهمید دریافت بکلینک از یک وبسایت خاص ارزشمند است یا خیر.
میتوانید همه این وظایف و حتی بیشتر را با استفاده از ابزارهای Semrush Backlink Audit و Backlink Analytics انجام دهید.
KPIهای سئو تکنیکال
در طول دوران فعالیت حرفهای خود در زمینه سئو، شاهد بسیاری از شرکتهایی بودهام که KPIهای سئو تکنیکال را ردیابی نمیکردند، زیرا نمیدانستند چگونه این کار را انجام دهند. برای کمک به همه، در ادامه مهمترین KPIهایی که مستقیماً بر رتبهبندی وبسایت شما تأثیر میگذارند، فهرست شده است.
8. تعداد صفحات ایندکسشده
بر اساس تجربه من، بسیاری از وبسایتها بهویژه در مراحل اولیه رشد، با مشکلات ایندکس شدن مواجه میشوند. بنابراین، آگاهی از نحوه شناسایی و رفع این مشکلات ضروری است.
تعریف
زمانی که Googlebot یک صفحه وب را ایندکس میکند، آن صفحه وارد یک "مخزن" بزرگ از محتوا به نام ایندکس میشود که برای پاسخ به جستجوهای کاربران استفاده میشود.
اگر صفحه وب شما در Google Search Console با پیامهایی مانند "Discovered-not indexed"، "Crawled-not indexed" یا خطاهای مشابه مواجه شده است، باید علت مشکل را بررسی کنید.
چرا باید آن را ردیابی کنیم؟
اگر صفحه وب شما ایندکس نشده باشد، نمیتواند رتبهای کسب کند.
اگرچه گوگل بیشتر محتوای وب را ایندکس میکند، اما استثنائاتی وجود دارد. بهطور معمول، URLهایی که دارای محتوای تکراری و ضعیف هستند، از ایندکس شدن مستثنی میشوند.
چگونه آن را ردیابی کنیم؟
به گزارش "Page indexing" در Google Search Console بروید تا تمام صفحات وب ایندکسشده و مستثنیشده وبسایت خود را مشاهده کنید. Google Search Console توضیحاتی در مورد علت مستثنی شدن یک صفحه وب و نحوه رفع مشکل ارائه میدهد.
۹. Core Web Vitals
گوگل Core Web Vitals را به عنوان یک عامل جزئی در الگوریتم رتبهبندی خود معرفی کرده است. با اینکه این فاکتورها تأثیر زیادی بر رتبهبندی ندارند، توصیه میکنم که معیارهای Core Web Vitals را ردیابی کنید.
تعریف
Core Web Vitals مجموعهای از معیارها است که سرعت بارگذاری، ثبات بصری و تعاملپذیری یک وبسایت را اندازهگیری میکند. در تصویر زیر، معیارهای Core Web Vitals و نمرات بهینه آنها آمده است.
چرا باید آن را ردیابی کنید؟
با رسیدگی به مشکلات مرتبط با معیارهای Core Web Vitals، متخصصان سئو میتوانند رضایت کاربران را افزایش دهند، نرخ پرش را کاهش دهند و احتمالاً تأثیر مثبتی بر رتبهبندی صفحات در نتایج جستجو مشاهده کنند.
چگونه آن را ردیابی کنید؟
میتوانید گزارش دقیق برای دسکتاپ و موبایل را در Google Search Console مشاهده کنید. این گزارش صفحاتی که عملکرد مطلوب Core Web Vitals را دارند و صفحاتی که آزمون عملکرد این معیارها را نمیگذرانند، نشان میدهد.
اگر میخواهید Core Web Vitals را برای هر وبسایتی در حین تحلیل رقبا بررسی کنید، میتوانید از ابزار Google PageSpeed Insights استفاده کنید.
این ابزار علاوه بر نمایش امتیاز، فهرستی از پیشنهادات برای بهبود معیارهای Core Web Vitals نیز ارائه میدهد. Semrush Site Audit همچنین میتواند به شما کمک کند تا صفحاتی که عملکرد ضعیفی دارند را شناسایی کرده و پیشنهاداتی برای بهبود آنها ارائه دهد.
شاخصهای کلیدی عملکرد (KPI) بازاریابی
در بازاریابی، معیارهای بسیاری برای اندازهگیری وجود دارد، اما پیشنهاد میکنم روی ۵ شاخص کلیدی زیر تمرکز کنید:
۱۰. مشتریان بالقوه جدید
یکی از دلایل اصلی کسبوکارها برای انجام سئو، ایجاد یک کانال جدید برای جذب مشتریان بالقوه است. هرچند این فرآیند سریع نیست، اما معمولاً تأثیر مثبتی دارد.
تعریف
مشتری بالقوه جدید، فردی است که میتواند در آینده به مشتری شما تبدیل شود.
اگر یک آژانس بازاریابی دیجیتال B2B اداره میکنید، یک KPI مناسب برای پیگیری، تعداد مشتریان بالقوه جذبشده از هر صفحه پربازدید وبسایت است. این کار به شما کمک میکند بفهمید کدام صفحات وب در جذب مشتریان مؤثرتر هستند و کدام باید بهبود یابند.
چرا باید آن را پیگیری کنید؟
هرچه مشتریان بالقوه بیشتری داشته باشید، معاملات بیشتری انجام خواهید داد. علاوه بر این، با داشتن تعداد زیادی درخواست همکاری، میتوانید انتخاب کنید که با چه کسانی کار کنید.
چگونه آن را پیگیری کنیم؟
ذخیره اطلاعات تماس مشتریان بالقوه در فایل اکسل روش قدیمی است. در عوض، میتوانید از ابزارهای مدیریت ارتباط با مشتری (CRM) مانند Hubspot یا Pipedrive استفاده کنید.
همچنین میتوانید از ابزار CRM در Semrush برای آژانسها بهره ببرید تا کل فرایند مدیریت مشتری را، از افزودن مشتریان بالقوه تا مدیریت پروژههای مشتریان، انجام دهید.
۱۱. نرخ تبدیل (CR)
نرخ تبدیل یکی از اولین شاخصهای کلیدی عملکردی است که بیشتر کسبوکارها برای ترافیک ارگانیک و پولی پیگیری میکنند، صرفنظر از مرحله رشدشان. استارتاپها میتوانند از این KPI برای پیگیری رشد کسبوکار استفاده کنند، در حالی که آژانسهای B2B و B2C تثبیتشده آن را برای تحلیل و مقایسه عملکرد ماهانه اندازهگیری میکنند.
تعریف
تبدیل به معنای اقداماتی مهمی است که کاربران در وبسایت شما انجام میدهند، مانند خرید، ارسال فرم تماس یا ثبت سفارش.
نرخ تبدیل نسبت تعداد کاربرانی است که یک اقدام هدفمند را انجام دادهاند به کل تعداد کاربرانی که از یک صفحه وب خاص بازدید کردهاند، مانند صفحه تماس با ما.
چرا باید آن را پیگیری کنید؟
هرچه نرخ تبدیل بالاتر باشد، وبسایت شما به اهداف تجاریتان بیشتر کمک میکند. به همین دلیل، بسیاری از صاحبان وبسایت بهطور منظم نرخ تبدیل را بهینهسازی میکنند، هرچند این امر همیشه نتایج دلخواه را به همراه ندارد.
چگونه آن را پیگیری کنیم؟
اگر هنوز از Google Analytics 4 استفاده نکردهاید، پیشنهاد میکنم یک حساب کاربری ایجاد کنید، زیرا این ابزار یکی از ضروریترین و قابلاعتمادترین ابزارها برای پیگیری عملکرد وبسایت است.
اگر تنظیمات ردیابی تبدیل را در Google Analytics انجام دهید و دادهها درباره تبدیلها طی چند ماه جمعآوری شوند، ارقام دقیق نرخ تبدیل را به دست خواهید آورد.
۱۲. ترافیک برندسازیشده
ترافیک ارگانیک مرتبط با برند جزو شاخصهای کلیدی عملکرد اولیه SEO نیست. با این حال، برای وبسایتهایی که چندین سال از راهاندازی آنها میگذرد و قصد بهبود آگاهی از برند را دارند، پیشنهاد میکنم آن را پیگیری کنند.
ترافیک برندسازی شده چیست؟
ترافیک ارگانیک برندسازیشده به کاربرانی اشاره دارد که با جستجوی نام برند شما یا کلمات کلیدی مرتبط با آن در موتورهای جستجو، وارد صفحات وب شما میشوند. به عبارت دیگر، این کاربران قبلاً با برند شما آشنا هستند و بهصورت فعال به دنبال آن یا محتوای مرتبط در فضای آنلاین میگردند.
چرا باید آن را پیگیری کنید؟
ترافیک ارگانیک برندسازیشده ارزشمند است، زیرا نشاندهنده کاربرانی است که آگاهی بیشتری از برند شما دارند و قصد بیشتری برای تعامل با آن دارند. این کاربران احتمالاً با محصولات، خدمات یا محتوای شما آشنایی بیشتری دارند و ممکن است در مراحل مختلفی از سفر مشتری، از جستجو تا خرید مجدد باشند.
چگونه آن را پیگیری کنیم؟
پیگیری ترافیک برندسازیشده و غیر برندسازیشده با گزارش Semrush Organic Research آسان است. Semrush تخمین میزند که چه مقدار از ترافیک ورودی به وبسایت شما از طریق کلمات کلیدی برندسازیشده و مرتبط ایجاد شده است.
قابل ذکر است که ترافیک غیر برندسازیشده شاخص بهتری از موفقیت SEO شما است، زیرا هدفگیری کلمات کلیدی غیر برندسازیشده چالشبرانگیزتر است.
۱۳. تعامل کاربران
اگرچه جان مولر از گوگل بیان کرده که شاخصهای تعامل کاربران بخشی از الگوریتم رتبهبندی گوگل نیستند، این معیارها نشاندهنده نحوه دریافت و تجربه کاربران از وبسایت شما هستند. بهبود این شاخصها میتواند ارزشمند باشد، بسته به منابع و اولویتهای موجود شما.
تعامل کاربران چیست؟
نمونههایی از شاخصهای تعامل شامل:
نرخ پرش (Bounce Rate): درصد کاربرانی که بدون انجام تعاملی از وبسایت خارج میشوند.
عمق اسکرول: نشاندهنده میزان پیشروی کاربران در محتوای صفحه.
تعداد بازدید صفحات (Page Views): تعداد صفحاتی که در یک بازدید مشاهده میشوند.
میانگین مدت زمان جلسه (Average Session Duration): مدت زمانی که کاربران در سایت سپری میکنند.
CTR (نرخ کلیک): نسبت کاربرانی که روی لینکها کلیک میکنند به تعداد کل بازدیدکنندگان.
بازدیدهای تکراری: تعداد کاربرانی که به سایت بازمیگردند.
چرا باید پیگیری کنید؟
اگر تجربه کاربری (UX) خوب باشد و کاربران از محتوای وبسایت رضایت داشته باشند، احتمالاً زمان بیشتری در سایت میمانند و به مرور ادامه میدهند.
اما اگر کاربران زودتر سایت را ترک کنند، شاخصهای تعامل این موضوع را نشان میدهند که ممکن است منجر به کاهش فروش نیز شود.
در نظر داشته باشید که این معیارها بیشتر به رشد کسبوکار شما مرتبط هستند تا رشد SEO.
چگونه آن را پیگیری کنیم؟
با استفاده از Google Analytics 4 میتوانید شاخصهای تعامل کاربران را رصد کنید.
این ابزار امکان سفارشیسازی گزارشها را فراهم میکند، بهطوریکه میتوانید شاخصهای دلخواه را اضافه یا حذف کرده و گزارشهایی متناسب با نیازهای خود ایجاد کنید.
شاخصهای مالی (Monetary KPIs)
اگرچه این شاخصها به طور مستقیم با SEO مرتبط نیستند، اما پیشنهاد میکنم در کنار شاخصهای اصلی و فنی SEO آنها را ردیابی کنید. این کار به شما کمک میکند بفهمید آیا فعالیتهای SEO و SEM شما به درآمد منجر میشوند یا خیر.
۱۴. ارزش طول عمر مشتری (Customer Lifetime Value - CLV)
ایجاد و پرورش سرنخها زمان و منابع زیادی میطلبد، بنابراین باید تعادلی میان جذب مشتریان جدید و حفظ مشتریان فعلی برقرار کنید. CLV بهویژه برای کسبوکارهای تجارت الکترونیک، B2B، یا شرکتهای SaaS اهمیت دارد.
تعریف
CLV تخمین میزند که یک مشتری در طول مدت ارتباط خود با شرکت، چه مقدار درآمد ایجاد میکند.
چرا باید پیگیری کنید؟
این معیار به شما کمک میکند بدانید از هر مشتری چه مقدار درآمد کسب میکنید، آیا خریدهای مکرر انجام میدهند یا خیر، و کدام منابع را برای حداکثر کردن ارزش مشتری و در نهایت سودآوری اختصاص دهید.
چگونه پیگیری کنیم؟
برای محاسبه این معیار، درآمدی را که مشتری احتمالاً از طریق خریدهای مکرر، اشتراکها یا تعاملات دیگر ایجاد میکند، در نظر بگیرید.
فرمول محاسبه CLV:
CLV = ارزش متوسط خرید × تعداد متوسط خریدها × طول عمر مشتری
۱۵. هزینه بهدست آوردن مشتری (Cost Per Acquisition - CPA)
اگر هزینه کمپین SEO شما ۱۰,۰۰۰ دلار در ماه باشد اما تنها ۵,۰۰۰ دلار درآمد ایجاد کند، شما در حال از دست دادن پول هستید! پیگیری CPA از نتایج جستجوی ارگانیک ضروری است.
تعریف
CPA نشان میدهد که جذب یک مشتری از یک کانال بازاریابی خاص چه مقدار هزینه دارد. منظور از "جذب"، کلیک، فروش، سرنخ یا هر اقدامی است که به کسب سود کمک میکند.
توجه داشته باشید که CPA برای کانالهای مختلف مانند ارگانیک، پولی، و اجتماعی متفاوت است.
چرا باید پیگیری کنید؟
با اندازهگیری CPA، میتوانید بفهمید کدام کمپینها، کانالها و استراتژیها بهترین نتایج را با کمترین هزینه ارائه میدهند.
چگونه پیگیری کنیم؟
برای محاسبه CPA در یک کمپین SEO:
کل هزینههای صرفشده برای SEO
تعداد تبدیلهای ایجادشده را در نظر بگیرید.
فرمول CPA:
CPA = کل هزینه صرفشده / کل تبدیلها
۱۶. بازگشت سرمایه سئو (SEO ROI)
ROI مثبت در SEO نشاندهنده این است که زمان و منابع صرفشده برای ایجاد محتوا، نگهداری وبسایت، لینکسازی و سایر فعالیتهای مرتبط با SEO ارزشمند بودهاند.
تعریف
SEO ROI سودآوری و کارایی سرمایهگذاری شما را با مقایسه سود خالص SEO با هزینههای SEO نشان میدهد.
زمانی که بازدیدها به ترافیک تبدیل شوند و آن ترافیک منجر به تبدیل شود، این نشاندهنده ROI مثبت است.
چرا باید پیگیری کنید؟
برای آژانسهای SEO، این معیار بهخوبی نتایج کار شما را به مشتریانتان نشان میدهد.
برای شرکتهای SaaS و B2B، ROI مثبت نشاندهنده ارزشمند بودن تلاشهای SEO است.
چگونه پیگیری کنیم؟
فرمول محاسبه SEO ROI:
SEO ROI = (سود SEO / هزینههای SEO) × ۱۰۰
پیشنهاد میکنم ROI SEO را برای هر صفحه وبی که به طور فعال روی آن کار میکنید محاسبه کنید، زیرا میتوانید رتبهبندیها، درآمد تولیدشده و هزینههای SEO را بسنجید.
نکته:
ممکن است ماهها یا حتی سالها طول بکشد تا نتایج قابلقبولی در SEO مشاهده کنید. بنابراین، عجله نکنید و از نتیجهگیریهای زودهنگام بپرهیزید.
۵ ابزار برای کمک به پیگیری و اندازهگیری موفقیت سئو
اندازهگیری شاخصهای کلیدی عملکرد (KPIs) در سئو آسان است، اگر بدانید چگونه باید آن را انجام دهید. من در طول فعالیت کاریام در حوزه SEO از ابزارهای زیر استفاده کردهام که میتوانند به شما در ردیابی و اندازهگیری تمام معیارهای ذکر شده در این مقاله کمک کنند.
۱. ابزارهای جامع سئو (All-In-One SEO Tools)
Semrush را هر زمان که بخواهم سلامت یک وبسایت و عملکرد آن را بررسی کنم، استفاده میکنم.
Semrush اطلاعاتی از جمله موارد زیر را ارائه میدهد:
دید جستجو (Search Visibility)
ترافیک ارگانیک
رتبهبندی کلمات کلیدی و موقعیت صفحات
اعتبار دامنه (Domain Authority)
پروفایل بکلینکهای وبسایت
نکته:
این ابزار رایگان نیست، اما Semrush یک دوره آزمایشی رایگان ۷ روزه ارائه میدهد.
۲. Google Search Console
این ابزار، مطمئنترین ابزار برای مدیریت و پیگیری عملکرد وبسایت شما در نتایج جستجوی ارگانیک گوگل است.
پیشنهاد:
گزارشهای عملکرد (Performance) و ایندکس (Indexing) را روزانه بررسی کنید تا موارد زیر را ردیابی کنید:
نمایشهای ارگانیک (Impressions)
کلیکها (Clicks)
تعداد صفحات ایندکسشده
مشکلات مربوط به ایندکسشدن صفحات (Indexability Issues)
مزیت:
Google Search Console کاملاً رایگان است!
۳. Google Analytics 4
با استفاده از GA4، میتوانید بیشتر معیارهای تعامل و بازاریابی را با دقت پیگیری کنید.
پیشنهاد:
استفاده از این ابزار را به شدت توصیه میکنم زیرا هیچ یک از پلتفرمهای CRM و CMS دادههای دقیقی به اندازه Google Analytics به شما نمیدهند.
اگرچه ممکن است به Universal GA عادت کرده باشیم، اما راهاندازی نسخه جدید Google Analytics کار پیچیدهای نیست. اگر در استفاده از GA4 مشکل دارید، دوره GA4 for SEO از Semrush به شما کمک خواهد کرد تا با اطمینان از این ابزار استفاده کنید.
۴. اسکریمینگ فراگ
مزیت Screaming Frog این است که میتوان از آن برای کشف و تحلیل مشکلات فنی سئو با هر سطح پیچیدگی استفاده کرد. نقطه ضعف آن این است که باید آن را روی کامپیوتر شخصی خود دانلود کنید.
با این حال، نسخه رایگان آن میتواند بسیاری از نکات مربوط به مشکلات فنی سایت شما را آشکار کند، از جمله خزیدن، ایندکس کردن، کانونیکالها، کدهای وضعیت HTTP و لینکدهی داخلی.
۵. Google Looker Studio
Looker Studio یک ابزار رایگان است که به شما امکان میدهد دادههای خود را به گزارشهای قابل تنظیم، اطلاعرسانی و آسان برای درک تبدیل کنید. اگر نیاز به گزارشدهی پیشرفت سئو خود دارید، میتوانید به سرعت گزارشهای مختلفی ایجاد کنید که وضعیت فعلی وبسایت و عملکرد آن را به تصویر میکشند.
برای ساخت گزارشهای سفارشی، میتوانید دادهها را از GSC، GA، Google Ads، Google Sheets، Campaign Manager 360، YouTube Analytics و Semrush Domain Analytics وارد کنید.
دنبال ابزاری هستید که بتواند بیشتر، اگر نه همه، KPIهای این لیست را پیگیری کند؟
پس همین حالا دوره ۷ روزه رایگان Semrush Pro را شروع کنید.